cooking, wok, chinese

Hoe maak ik een aangebrande pan weer schoon?

Herken jij ook dat moment dat je ’s avonds lekker je favoriete maaltijd aan het koken bent en er vervolgens achter komt dat je pan is aangebrand? Het kan namelijk iedereen overkomen. Wanneer je pan is aangebrand, of eigenlijk de etensresten zijn aangekoekt aan de binnenkant van je pan, hoef jij je pan nog niet gelijk weg te gooien. Echter, een afwasborstel en wat afwasmiddel is helaas vaak niet genoeg om je pan schoon te krijgen. Een schuursponsje kan daarentegen wel helpen bij het schoonmaken van je pan. Het nadeel aan het gebruik van een schuursponsje is dat je hiermee je pan gemakkelijk kan beschadigen en dat is natuurlijk niet iets wat je wil. Gelukkig kun jij met een simpel en handig trucje jouw (favoriete) pan weer helemaal schoon krijgen zonder deze te beschadigen!

De beste methode

De beste methode om jouw aangebrande pan schoon te maken is dus niet met warm water en afwasmiddel. De truc is eigenlijk om soda, azijn en water te gebruiken. Benieuwd hoe deze methode precies werkt? Hieronder vind jij een handig stappenplan om met deze drie middelen jouw aangebrande pan weer schoon te krijgen.

  1. Vul de aangebrande pan met 1 kopje (schoonmaak)azijn en 1 kopje water. Het maakt niet uit of dit water warm of koud is.
  2. Breng het water in de pan aan de kook.
  3. Verwijder de pan van het vuur zodra het water kookt.
  4. Voeg 1 eetlepel soda toe en wacht 5 tot 10 minuten tot de soda in het water is opgelost.
  5. Borstel de aangekoekte etensresten weg met de afwasborstel. Lukt het de eerste keer niet gelijk om alle etensresten weg te krijgen? Wacht dan nog eens 5 tot 10 minuten of mix de overgebleven soda met enkele druppels water en laat dit even weken.
  6. Was de pan af met wat afwasmiddel en water.

Als jij dit stappenplan zorgvuldig volgt dan zal jouw pan weer helemaal schoon worden. Op deze manier gaat jouw pan langer mee en kun jij keer op keer heerlijk koken met een schone pan!

Wanneer moet je wel een nieuwe pan kopen?

Je hoeft je pan niet gelijk weg te gooien op het moment dat hij aanbrandt. Echter, het kan wel een teken zijn dat jij toe bent aan een nieuwe pan. Wanneer jij regelmatig tijdens het koken door je eten heen roert en het vuur niet te hoog hebt staan, maar je pan toch regelmatig aanbrandt dan kan het zijn dat je pan simpelweg versleten is. Veel krasjes op de bodem kunnen ook een teken zijn dat jij toe bent aan een nieuwe pan. Natuurlijk moet jij ook een nieuwe pan kopen wanneer de handvaten loslaten, de antiaanbaklaag beschadigd is of de steel van de pan loslaat. Wat veel mensen niet weten is dat er speciale pannen zijn voor een inductie of keramische kookplaat. Ga jij dus van een gasfornuis over naar een inductie of keramische kookplaat? Dan moet je nieuwe pannen aan schaffen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *